Resa till fjällen

Det finns ett flertal sätt att resa till fjällen på. De svenska fjällområdena börjar redan i Dalarna, c:a 30 mil från Stockholm, och sträcker sig ända upp till Riksgränsen. Att välja transportsätt är lite beroende av vart i fjällen man ska. Här redovisar vi hur man reser till fjällen med bil, buss, tåg och flyg från de största städerna i Sverige.

Bil
Att resa med bil till fjällen är det vanligaste transportsättet. Hela 80 % av de svenska turisterna som besöker fjällen reser med bil och en orsak är troligtvis att man har med sig ett relativt stort bagage i form av skidutrustning och annat. Att resa till fjällen med bil fungerar bra. Vägarna är bra men väglag och viss trafik, framförallt vid sportlov, gör att det kan vara tröttsamt att resa långa sträckor. Nedan finner ni reslängd till olika skidorter från de största städerna.

Avstånd till Åre från: Stockholm 630 km, Göteborg 890 km, Malmö 1 120 km
Avstånd till Funäsdalen från: Stockholm 572 km, Göteborg 709 km, Malmö 978 km
Avstånd till Sälen från: Stockholm 433 km, Göteborg 478 km, Malmö 747 km
Avstånd till Storlien från: Stockholm 675 km, Göteborg 885 km, Malmö 1 154 km
Avstånd till Abisko från: Stockholm 1 330 km, Göteborg 1 793 km, Malmö 1 938 km

Tåg
Med tåg reser man bekvämt från alla storstäder direkt upp till fjällen. Från Stockholm, Göteborg och Malmö reser man direkt till de större skidorterna. Tågstationerna är ofta belägna mitt i staden/byn och en enklare transferresa tar er till ert boende. Bokar du dina tågbiljetter i god tid kan det också vara ett mycket prisvärt alternativ.

Att resa till fjällen från södra Sverige eller om man ska resa till långt upp i norr kan ta upp till 12-14 timmar eller mer och därför är det idealiskt att välja nattåget, med sovkupé, vilket innebär att man kan resa under tiden man sover och vakna upp i fjällen pigg och utvilad.

Buss
Direktbussar till de större skidorterna i fjällen avgår under säsongen från samtliga större städer. En bussresa till fjällen kan ta ganska lång tid i relation till de andra transportsätten, och kan även efter ett antal timmar kännas obekvämt och rastlöst.

Flyg
Flyg är det snabbaste och mest behagliga transportsättet till fjällen. Det går dagliga flyg från de största städerna till bland annat Östersund (skidorterna Åre, Funäsdalen och Storlien), och Kiruna (skidorter i Lappland som bland annat Abisko). När man reser med flyg behöver man ta sig från flygplatsen till den skidort man ska besöka och man bör kolla upp i samband med hotellbokningen om de erbjuder transfer från flygplatsen. Ett bra alternativ är också att hyra bil då du blir mer flexibel när du väl är framme. Vi rekommenderar biluthyrning.com för att söka efter bästa priset på hyrbilar. Annars finns det ofta bussar eller taxi från flygplatsen som går direkt ut till de större skidorterna.