Funäsdalen

funasdalen - Funäsdalen

Funäsdalen anses av många vara så nära det riktiga fjället man kan komma. Här finns massor av höga bergstoppar, på över 1 km höjd, och vackert formaterade bergskedjor som påstås vara en av världens vackraste bergstrakter. Funäsdalen ger samma känsla och intryck som Österrike och Alperna där även hus och byggnader har anpassats till naturen.

På grund av Funäsdalens höga läge finns det alltid snö varje år. Faktum är att det finns ingen plats i Sverige, bortsett från Riksgränsen, som det snöar så mycket som i Funäsdalen. Här ståtar man med äkta snö i backarna som oftast är mjukt och gör det lätt att åka och bland annat därför är allt i Funäsdalen på riktigt.

I Funäsdalen är allt stort. Det finns det 120 utförsbackar och drygt ett 30 tal liftar, över 300 km längdskidspår och över 450 km skoterspår. Detta innebär att det finns mycket fjäll och natur att utforska. Självklart erbjuder man även ett flertal Snowboardbanor och freeride-områden. Här kan även nybörjaren och ban lära sig skidåkning i någon av det flertalet skidskolor som finns.

Vill man aktivera sig med andra intressanta vinteraktiviteter finns bland annat möjligheter att ge sig ut på utflykter med hundspann eller med häst och släde, vilket är en stor upplevelse i den vackra snöklädda terrängen. Det finns även möjlighet att delta i snöskotersafari där man ger sig ut på någon av de leder som sträcker sig 450 km runt och över fjällen. För den som vill ha ytterligare utmaningar kan man prova på isklättring.

Funäsdalen är även en stor upplevelse att besöka sommartid. Här finner man fjällområden med stor grönska, bland annat Sveriges vackraste blomsterfjäll Mittåkläppen. De storslagna vidderna, inrammade av de höga fjälltopparna ger en frid och behaglig upplevelse som bara går att finna i dessa öppna vildmarker.

Är man intresserad av fiske är Funäsdalen rätt plats. Här brukar man säga att det finns fler fiskevatten än fiskare vilket förstås borgar för mycket fiskrika vatten. I åarna eller i bäckarna finner man främst öring, sik och röding.