Sälen

salen - Sälen

Sälen är en välbesökt och attraktiv ort, belägen i Dalarna, som erbjuder bra skidanläggningar, i vacker natur. Sälen är speciellt välbesökt i samband med Vasaloppet, som startar i Sälen, och som drar 1000-tals skidlöpare varje år.

Till sälen är det vanligast att ta sig med egen bil eller buss. Sedan december 2019 tar du dig också till Sälen (och Trysil) med flyg då Scandinavian Mountains Airport öppnade. Tanken är att flygplatsen ska flyga in skidsugna resenärer inte bara från Sverige, utan andra delar av Europa. Så även om våra svenska fjäll inte är att jämföra med Mount Everest i Nepal. Så står de sig ändå så bra utomlands att personer från tex. Danmark eller Storbritannien vill besöka dem.

Sälen erbjuder ett flertal skidanläggningar där de största och populäraste anläggningarna är Lindvallen, på Högfjället, och Tandådalen på Hundfjället. Här erbjuder man utförsbackar både för professionella åkare som nybörjare/amatörer. Båda anläggningar har också inriktat sina områden för barn och ungdomar med bland annat aktiviteter och trollskogar.

För den som vill ha extrema eller med avancerade utförsbackar har Tandådalen specialiserat sig mot ungdomar med ett flertal aktiviteter och med en puls som får kvällarnas afterski att locka.

Lindvallen är mer barnvänligt och vänder sig till familjer som vill umgås i de breda och trygga backarna men även vill utföra aktiviteter tillsammans mellan skidåkningarna. Här finner man allt inom gångavstånd. Liftar, backarna och restauranger. Området på Högfjället är inte så stort så att även barnen kan ge sig ut på vandring i området själva. På Högfjället kan man ge sig ut på utflykter med hundspann eller om man vill utforska fjällens vackra natur kan man få en guidad tur med snöskoter. Efter dagens aktiviteter i backen erbjuds massa aktiviteter under kvällstid, bland annat finns det tillgång till SPA, bio och självklart afterski.

Lindvallen kan även ståta med den populäraste skidskolan i Europa som årligen utbildar 30 000 elever varje år.

En älgsafari i fjällen är rekommenderat. Här kan hela familjen delta i safarin, som sker med snöskoters, och avslutas i Sälenfjällens Älgpark där man träffar på de stora och respektingivande djuren

Är man intresserad av fiske finns även möjlighet till vinterfiske ute på de frusna tjärnarna. Här kan man fiska öring, lax och röding. De flesta fiskevatten når man endast till fots eller med snöskoter.

Man kan förstås även besöka Sälen under sommartid och då få uppleva en oerhört vacker natur och dalgångar i fjällen. Här finns möjlighet att vandra eller bege sig ut med häst.